В руската социална мрежа Телеграм беше разпространено видео, на което е заснет полицай от град Темрюк, докато души местен тийнейджър в апартамента му.

Руски медии съобщават, че полицаят бил разгневен, защото няколко деца слушали силна музика.

На кадрите се вижда как служителят на реда хваща момчето за шията, хвърля го на пода и извива ръцете му, докато го нарича "твар", "кучка" и "таласъм". Момиче, което междувременно заснема ставащото, се е опитва да защити момчето, като казва че това е нечовешко. Вторият присъстващ полицай репликира, че младежът на знае как да се държи.

Докато е душил момчето, полицаят се е обърнал към него с думите "ако те ударя, ще умреш".

Тийнейджърът, който е бил на път да се задуши, е приет в болница.

В някои публикации се казва, че след това полицаят го е посетил и го е карал да подпише декларация, че е оказвал съпротива.

Случаят предизивка отзвук в социалната мрежа, но медиите транслират предимно позиците на властта.

По случая е започнала полицейска проверка.

През миналата седмица се появиха множество публикации за друг случай на насилие, при който жителят на Екатеринбург Владимир Таушанков е застрелян в дома си от служители на отряд за бързо реагиране. От сцецчастите твърдят, че служителите са действали законно. Родителите на 27-годишния Таушанков разказват, че полицаите не са имали онование да откриват огън. Адвокатът му посочва, че има много въпроси, на които силите на реда отказват да отговорят.

На 10 юни беше съобщено за полицай във Воронеж, който се е врязал в група пешеходци на тротоар, като е "съборил" трима, единият - 42-годишен мъж, е починал. Две жени - на 42 и на 71 години, са приети в болница в тежко състояние.