Пациентите с коронавирус, които са изписани от болница, все още могат да пренасят вируса дълбоко в белите си дробове, неоткрит чрез конвенционални методи за тестване, установи китайско проучване, съобщават The New Zealand Herald и South China Morning Post.

Откритието, публикувано в статия в списание Cell Research, може да обясни защо все по-голям брой възстановени пациенти отново са тествани положително.

"Нашата работа предостави първите патологични доказателства за остатъчен вирус в белия дроб за пациент (който е тестван отрицателно) три последователни пъти", пишат изследователите, ръководени от д-р Биан Ксиуву от Армейския медицински университет в Чунцин, Югозападен Китай.

Имаше нужда от "подобряване на клиничните указания за овладяване на вирусите и управление на болестите", казаха те. Изследването се основава на аутопсия на 78-годишна жена, която е починала след като вече е преболедувала коронавируса. Тя е приета в централна болница в Чунцин на 27 януари след падане. След това тя е тествана положително за Covid-19 и впоследствие развива симптоми.

След като получава антивирусно лечение, тя е определена за изписване на 13 февруари, след отрицателни резултати в три кръга тестове въз основа на проби от задната част на носа и гърлото.

Състоянието й се подобрява значително, подкрепено от компютърна томография. Ден по-късно обаче тя претърпява сърдечен арест и загива.

Случаят показа, че "има спешна нужда да се разбере патогенезата на инфекцията Sars-CoV-2", коментират Биан и неговите колеги.

Какво разкриват аутопсиите на починали от COVID-19

Какво разкриват аутопсиите на починали от COVID-19

Изследвания на патолози в Швейцария и Германия...

Медицинската общност все още не е установила как вирусът може да засегне телата на възстановени пациенти.

Посмъртно на жената не са открити следи от коронавирус в черния й дроб, сърцето, червата, кожата или костния мозък. Въпреки това, изследователите открили пълни щамове на вируса в тъкан дълбоко в белите й дробове. Те поставят тъканни проби под електронен микроскоп, за да потвърдят съществуването на непокътнатия коронавирус, обвит в коронна обвивка.

Скритите щамове не предизвикват никакви очевидни симптоми. Белодробната тъкан показва поражения, обикновено причинени от вирусна инфекция, но отсъствието на вируса в останалата част на тялото затруднява откриването, тъй като методите за тестване при масово използване не извличат проби дълбоко от дробовете.

Екипът на Биан обмисля промиване на белите дробове на пациентите преди изписване от болница, за по-точно откриване на скрити щамове. Известен също като бронхоалвеоларна промивка, това включва поставяне на тръба, съдържаща промивна течност в белите дробове през устата на пациента.

Подобна диагностична процедура е по-сложна, отнема много време и е по-скъпа от тампон за нос или орален секрет.

"Това е нереалистично", коментира лекар, работещ в болница в Пекин, който лекува пациенти на Covid-19. "Пациентът ще страда твърде много и няма гаранция за 100-процентова точност".

Повече от 160 възстановени пациенти в Южна Корея са тествани положително за втори път, според южнокорейските здравни власти в началото на този месец.

Подобни случаи са докладвани в континентален Китай, Макао, Хонконг, Тайван, Виетнам и Филипините.

Някои положителни тестове са 70 дни след първото изписване на човека.

В Япония пътник на круизен кораб над 70 години е изписан в началото на март, преди да бъде хоспитализиран отново 10 дни по-късно с треска и други симптоми, според местните здравни власти.

СЗО проучва защо някои възстановени пациенти отново са тествани положително. Тя предупреди миналата седмица, че засега няма доказателства хора, заразени от вируса, да не могат да се заразят отново.

Какво е коронавирус - на немедицински език от медици

Какво е коронавирус - на немедицински език от медици

Позитивно мислене и благодарност

Тъй като все повече хора се възстановяват от инфекция, явлението може да повлияе на политиките за контрол на заболяванията и разработването на ваксина. Някои учени спекулират, че повторното положително тестване може да бъде причинено от недостатък в теста.

Някои тестови комплекти могат да генерират фалшиви отрицателни резултати с твърде малко от вируса в пробата.

Случайното замърсяване също може да доведе до фалшиви положителни резултати.

Миналия месец изследователски екип в Китай откри, че някои пациенти, особено млади хора, имат твърде малко антитела след възстановяване, което означава, че могат да бъдат заразени отново или да не могат да потиснат останалите вирусни щамове в тялото си.

Прогнозната вероятност, възстановяван пациента при тестване отново да е положителен варира от едно проучване до друго.

Около 14% от привидно възстановени пациенти в проучване в Гуанджоу през февруари, са хоспитализирани отново след положителни резултати от тест.

Друго проучване миналия месец, ръководено от професор Тон Ксиалин от Пекинския университет по китайска медицина, установи, че процентът е близо 16% сред пациентите, приемащи само западна медицина, и по-малко от 3 на сто сред тези, които приемат билкови напитки едновременно.

Професор Жон Наншан, водещ научен съветник на китайското правителство, каза в началото на този месец, че повечето положителни резултати от тестове при възстановени пациенти могат да бъдат причинени от фрагментирани гени на вируса.

Според него няма пряко доказателство, че един възстановен пациент може да зарази друг човек. "Не се притеснявам особено от този проблем. Вирусът беше мъртъв, вече не е заразен."

Коронавирусът може да причини трайни увреждания на цялото тяло

Коронавирусът може да причини трайни увреждания на цялото тяло

Нещата са по-зле, отколкото си ги представяхме...