От полунощ вече е възстановено преминаването на тежкотоварни автомобили през ГКПП "Илинден-Ексохи".

Пореден протест с искане за отварянето на ГКПП "Илинден-Ексохи"

Пореден протест с искане за отварянето на ГКПП "Илинден-Ексохи"

Български превозвачи излизат на пътя Банско-Гоце Делчев

Това са съобщили от посолството на Гърция, предаде БНР. Няма да бъдат необходими PCR- тестове, но ще се изисква QR-код, получен след регистрация, която трябва да е направена най-късно 24 часа преди пътуването.

Това решение се отнася само за превозвачи и не засяга туристи.

Междувременно в Гърция бе проведено мащабно социологическо проучване, чиито резултати бяха публикувани в най-големите местни медии.

Данните от него показват, че, когато най-накрая бъде разработена и утвърдена ваксина, средно 44% от гърците не биха се ваксинирали срещу коронавирусната инфекция. Срещу носенето на маски се обявяват близо 20% от гърците. Правителството обмисля ваксината да не е задължителна, но все пак да е силно препоръчителна.

Прави впечатление, че най-големите скептици в Гърция по отношение на коронавируса - т.е. онези които отричат съществуването на инфекцията, са между 45 и 54 годишна възраст. Хората, които не искат да се ваксинират, са 56% от всички анкетирани. Припомняме, че Covid-19 отне живота на 284 души в Гърция, като общият брой на заразените към момента е 11 500 души.