Коронавирусът убива средно за 18,5 дни. Това става ясно от първото проучване за прогресията на сериозни заболявания вследствие на вируса, пише "Дейли телеграф".

Коронавирусът устойчив във въздуха три часа, а по повърхности в продължение на дни

Коронавирусът устойчив във въздуха три часа, а по повърхности в продължение на дни

Вирусът е устойчив във въздуха в продължение на няколко часа. Учените също са установили

Китайски учени са изследвали 191 пациенти, приети в две болници в Ухан, Китай, след 29 декември 2019 г., които са били изписани или са починали до 31 януари.

Двете болници са приели пациенти с най-тежките симптоми от Covid-19 в Ухан до 1 февруари. През този период 137 пациенти са изписани, а 54 са починали. Изследването е установило, че средно отнема 22 дни пациентът да бъде изписан, докато средно смъртта настъпва за 18,5 дни.

Джонсън предупреди британците да се подготвят да губят хора заради коронавируса

Джонсън предупреди британците да се подготвят да губят хора заради коронавируса

Британски учени предполагат до 10 000 заразени, чакат и естествен имунитет

Средно оцелелите имат температура около 12 дни, подобно както и при тези, които не оцеляват, но близо половината от хората, които оцеляват, все още продължават да кашлят след изписването им. Симптоми като задъхване започват да отшумяват след около 13 дни при тези, които са по-добре.

Друго проучване показва, че новият коронавирус може да оцелее във въздуха за около три часа и на някои повърхности до три дни.

В публикуваното тази седмица изследване в medRxiv американски учени пишат, че вирусът е устойчив във въздуха в продължение на няколко часа. Учените също са установили, че вирусът може да оцелее до четири часа върху повърхности от мед, 24 часа върху картон и 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана.

Екипът е имитирал какво може да се случи, ако заразен човек се изкашля или се изкиха. Той също е анализирал в каква продължителност вирусът живее на различни повърхности и е установил, че най-вероятно хората могат да го прихванат впоследствие след докосване на повърхност. Но подобни резултати след тестове на частици от тежък остър респираторен синдром (Sars) подсказват, че устойчивостта не е причина за бързото разпространение на Covid-19.

По последни данни на Университет "Джон Хопкинс" повече от 128 000 души в над 115 държави са носители на коронавируса. Над 4700 души са починали, а 68 000 са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".