Министърът на Великобритания по въпросите на сигурността Брандън Люис заплаши гражданите на ЕС на Острова с депортация, ако не подадат документи за уседналост след Брекзит, пише "Гардиън".

Данни на вътрешното министерство показват, че 1 милион от 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания трябва да подадат документи за уседнал статут, което им позволява да останат на Острова.

2 млн. граждани на ЕС подали документи за пребиваване в Обединеното кралство

2 млн. граждани на ЕС подали документи за пребиваване в Обединеното кралство

Броят на приетите молби до 30 септември е равен на един на всеки шестима граждани на ЕС

В интервю за германския вестник "Велт" Люис коментира, че тези хора рискуват да бъдат депортирани, ако не подадат документи до края на 2020 г. "Ако гражданите на ЕС не се регистрират дотогава без адекватно оправдание, имиграционните правила ще бъдат приложени", предупреди той.

Запитан дали тези, които не са подали документи през следващите 14 месеца, ще бъдат депортирани, дори и ако изпълнят всички условия за пребиваване, Люис отговори: "Теоретично, да. Ние ще приложим правилата".

Активисти алармират, че коментарите подсказват, че правителството планира да не изпълни обещанието си към гражданите на ЕС. Групата The3million, която представлява гражданите на ЕС на Острова, обяви, че за първи път британското правителство потвърди какво ще се случи на тези, които не са подали документи за уседнал статут. Според организацията много граждани на ЕС в Обединеното кралство не знаят за изискването да се регистрират за уседнал статут, докато други отказват като протест срещу Брекзит.