Два милиона души са поискали да останат във Великобритания след Брекзит в съответствие със схемата за уседналост на британското правителство, пише "Гардиън", позовавайки се на последните данни.

Броят на приетите молби до 30 септември е равен на един на всеки шестима граждани на ЕС на Острова и включва граждани и роднини от ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария, става ясно от публикуваните от британското вътрешно министерство данни.

Повече от половин милион молби (520 600) са внесени само през септември. Вероятната причина е заплахата от Брекзит без сделка на 31 октомври, въпреки че гражданите на ЕС и техните семейства ще могат да подават молби до 31 декември 2020 г., дори и Обединеното кралство да е напуснало Общността.

Данните се категоризират като експериментални, защото схемата все още е в изпитателна фаза и не е разработена напълно, така че трябва да се "разглежда предпазливо", се предупреждава в документа на силовото ведомство.

Според схемата подаващите молби трябва да докажат самоличността си, да покажат, че живеят на Острова и да докажат, че не са осъждани.