Великобритания е водещата държава в ЕС по отпускане на субсидии за използване на изкопаеми горива. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, цитиран от "Гардиън".

Установено е, че се отпускат 12 милиарда евро на година в подкрепа използването на изкопаеми горива на Острова, което е значително повече от 8,3 милиарда евро за възобновяема енергия.

В доклада на Европейската комисия се предупреждава, че общо субсидиите за въглища, нефт и газ в ЕС остават на същите нива като през 2008 г., въпреки че Общността и Г-20 отдавна обещават да отменят субсидиите, за да се позволи бързо преминаване към чиста енергия, необходимо в борбата срещу климатичните промени.

Германия предоставя най-големите енергийни субсидии - 27 милиарда евро за възобновяема енергия, което е три пъти повече от 9,5 милиарда евро за изкопаеми горива. Испания и Италия също дават повече субсидии за възобновяема енергия.

Франция, Холандия, Швеция и Ирландия се нареждат до Обединеното кралство като държавите, които отделят повече субсидии за изкопаеми горива.

Докладът, основан на статистически данни на Евростат от 2016 г., показва още, че в ЕС като цяло възобновяемата енергия получава 45% субсидии и изкопаемите горива - 33%.

Общо субсидиите за изкопаеми горива в ЕС през 2016 г. са били в размер на 55 милиарда евро, се заключава в доклада.