Великобритания и САЩ ще проведат военна игра по-късно тази година, която ще симулира кибератака срещу атомна централа с цел изпитване готовността на правителството и на оператора на централата, пише "Гардиън".

Днес премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън е във Вашингтон, където ще участва на Конференцията за ядрена сигурност, организирана от американския президент Барак Обама.

Британски правителствени източници заявиха, че двете държави планират да си сътрудничат при изпитването гъвкавостта на ядрената инфраструктура при случай на терористична атака.

Източниците поясниха, че учението не е подтикнато от разузнавателна информация за надвиснала заплаха.

Дава ни възможност да тестваме тези системи и да сме сигурни, че сме научили всеки урок, поясниха те.

Миналата година двете държави проведоха подобно учение, но тогава тестваха големи банки дали могат да издържат на кибератаки.

Отделно очаква се Камерън да обяви споразумение със САЩ за прехвърляне на 700 килограма ядрени отпадъци – повечето са складирани в Шотландия, в САЩ. В замяна САЩ ще изпратят различни видове уран на европейската ядрена агенция Евратом, които да бъдат превърнати в медицински изтопи и да бъдат използвани за диагностициране и лечение на рак в Европа.

Според правителствени източници сделката е в полза и за двете държави.