Великобритания извади Косово от дневния ред на ООН, съобщава сръбската медия B92.

Вчера Обединеното кралство пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН и не включи Косово в дневния ред. Но Лондон ще продължи консултациите за постигане на споразумение, след като Русия и Китай настояваха за провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово през този месец.

Информацията е потвърдена от сръбския външен министър Ивица Дачич, който говори пред Prva TV.

Дачич смята, че изваждането на Косово от дневния ред представлява голям прецедент. Според него няма оправдателни причини за това и никой не може да изважда въпроса за Косово от дневния ред на Съвета за сигурност на ООН.

Министърът подчерта пред Танюг, че "ако Великобритания не иска, държавите, които не са признали Косово, ще включат въпроса в дневния ред".

Ръководителят на сръбската дипломация поясни, че за първи път от 10 г. една страна е решила независимо да извади въпроса за Косово от дневния ред на Съвета за сигурност.

"Със Съвета за сигурност на ООН се проведоха дълги, сложни и трудни консултации, делегация от Сърбия беше поканена, но Великобритания просто не иска тази тема да бъде дискутирана в Съвета за сигурност", каза още Дачич и добави, че Великобритания иска да се обсъжда Косово при закрити врата, без участието на Прищина и Белград, а също така темата трябва да бъде обсъждана само два пъти в годината, тъй като смята, че ситуацията в Косово е добра и няма нужда от дискусии.

По думите на сръбския политик Русия и Китай от друга страна настояват въпросът да бъде подложен на обсъждане.