Великобритания планира глобалната коронавирусна епидемия да се влоши, заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок, описвайки огнището като "много, много значително предизвикателство", предаде "Ройтерс".

Премиерът Борис Джонсън ще председателства заседание на правителствения комитет за реагиране при извънредни ситуации в понеделник, сигнализирайки за засилване на подготовката на Великобритания за епидемията, започнала в Китай, където властите смятат, че тя е убила почти 3000 души по целия свят.

"Имаме ясна стратегия за справяне с коронавирус - много, много важно предизвикателство", каза Ханкок пред Sky News.

Великобритания тества на случаен принцип за коронавируса

Великобритания тества на случаен принцип за коронавируса

Ние повишаваме нашета бдителност заради очевидното разпространение на вируса в държави извън континентален Китай

Ако вирусът стане по-разпространен, правителството ще помисли как да мобилизира пенсионираните здравни работници да работят отново и дали насърчаването на хората да работят от у дома си, ще забави малко пика на вируса.

В момента Великобритания има 23 потвърдени случая с коронавирус, а Ханкок поясни, че все още е в режим на ограничаване. Проблемът ще се превърне в постоянен елемент за всички заседания на кабинета.

Джонсън пише във в. "Сън", че е редно да се тревожи за възможното разпространение на вируса, но каза, че посещението му в британска болница го е оставило "100% уверен в медицинската устойчивост"

Правителството стартира нова обществена информационна кампания тази седмица, като насърчава хората да мият ръцете си поне 20 секунди и да го правят по-често от обикновено.