Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин ще заяви в първата си реч за 2017 година, че Обединеното кралство може да бъде по-добре извън ЕС, пише "Гардиън".

Той ще подчертае, че лейбъристите нямат принципни възражения за прекратяване на свободното движение на работници от ЕС, които търсят работа на пазара на труда на Острова.

Корбин ще изтъкна още, че приоритетът на партията му в преговорите с ЕС ще е свързан със запазване на пълния достъп на държавата до европейския единен пазар, но лейбъристите ще поискат "контролирана миграция" и да си върнат правомощия от Брюксел, които ще позволяват на правителствата да се намесват при проблеми в индустрията, например в стоманената индустрия.

Източници предполагат, че икономическите искания ще се отнасят до свободен, безмитен достъп до единния пазар, отколкото някакво членство.

В Питърбъро Корбин ще спомене и провала на премиера Тереза Мей да разкрие някакъв план за "Брекзит" и ще заяви категорично, че лейбъристите няма да предоставят на правителството картбланш на преговорите.