Великобритания обмисля да отмени изискването за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на здравните работници, съобщава Би Би Си.

Главният секретар на британското министерство на финансите Саймън Кларк обясни, че задължителната имунизация може да доведе до недостиг на персонал в сектора.

Предстои министърът на здравеопазването на Саджид Джавид да проведе среща с колегите си, за да одобри решението за отказ от задължителната COVID ваксинация.

Първоначално се планираше всички медици в Англия да бъдат ваксинирани до 1 април. В противен случай щяха да бъдат освободени от работа. Съгласно данните 77 000 здравни работници в страната все още не са имунизирани.

Задължават здравните служители на първа линия в Англия да се ваксинират

Задължават здравните служители на първа линия в Англия да се ваксинират

Ще имат срок до пролетта да си поставят и двете дози

Джавид поясни, че когато е било решено въвеждането на задължителната ваксинация, е доминирал Делта вариантът на коронавируса. Ситуацията обаче се е променила след появата на Омикрон, което е наложило решението да бъде подложено на повторен анализ и преразглеждане.

Задължителната ваксинация породи недоволство сред здравните работници в страната и се стигна до протести. Някои медици дори се заканиха, че ще се преместят в други части на Великобритания или зад граница, където не е въведено такова изискване.

Новите Covid мерки във Великобритания са с цел да се избегне локдаун

Новите Covid мерки във Великобритания са с цел да се избегне локдаун

Не се предвижда задължителна ваксинация, каза здравният министър