Правителството на Великобритания като цяло няма план за "Брекзит" и стратегията за предстоящите преговори може да не бъде съгласувана от кабинета през следващите 6 месеца.

Това става ясно от правителствен документ, с който се е сдобил вестник The Times и е разгледан от БиБиСи.

В документа се предупреждава, че правителството работи върху 500 проекта, свързани с "Брекзит" и може да има нужда от 30 хиляди души допълнителен персонал.

Обаче все още няма приета стратегия за изход от ЕС "заради разногласия в кабинета", се допълва в изтеклия в публичното пространство документ.

Говорител на правителството отбелязва, че "не признават" твърденията в документа.

Премиерът Тереза Мей се надява да задейства Член 50 от Лисабонския договор - начало на двугодишен процес за излизане от ЕС, през март 2017 година.

Но политическият кореспондент на БиБиСи Крис Мейсън, който е разгледал документа, отбелязва, че той показва сложността, която "Брекзит" представлява.

Документът е подготвен от консултант и е озаглавен "Brexit Update". Той е с дата 7 ноември. В него се отбелязва, че ще отнеме още 6 месеца преди правителството да реши точно какво иска да постигне с "Брекзит" и да съгласува приоритетите.

Също така се разкриват противоречията между външния министър Борис Джонсън, секретаря за "Брекзит" Дейвид Дейвис и секретаря за международната търговия Лиъм Фокс от една страна и финансовия секретар Филип Хамънд и секретаря за бизнеса Грег Кларк от друга страна.

"Всеки департамент е разработил "от дъното към върха" план какво би могло да бъде влиянието от "Брекзит" и план за справяне при "най-лошия случай", отбелязва изданието, допълвайки, че въпреки че е необходимо, правителството все още не е подготвило план за "Брекзит", защото няма приоритети и няма връзка към общата стратегия за преговори.

В документа се подчертава още, че правителството няма достатъчно служители за бързо прилагане на "Брезкит", докато департаментите разработват индивидуални планове, довели до "над 500 проекта". Изчислено е, че ще бъдат необходими допълнителни 30 хиляди държавни служители, за да бъде свършен целият обем от работа.

Бизнесът пък от друга страна може скоро да притисне правителството да осигури това, което е необходимо за запазване на работните места и инвестициите.