Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща страната му да работи в тясно сътрудничество с ЕС след 1 януари 2021 г., информират АФП и "Гардиън".

Джонсън откри дебата в парламента, който разглежда търговското споразумение с ЕС на второ четене. Днес се очаква Камарата на общините да гласува сделката.

ЕС подписа споразумението с Великобритания

ЕС подписа споразумението с Великобритания

След това текстът отлетя за Лондон със самолет на Кралските ВВС

"С този законопроект ние ще бъдем приятелски съсед, най-добрият приятел и съюзник, който ЕС може да има", каза той пред парламента.

По думите му Лондон и Брюксел ще си партнират тясно, но в същото време ще се изпълнят суверенните желания на британския народ да живее под своите суверенни закони, приети от суверенния британски парламент.

Ние сега се възползваме от този момент да изградим нови фантастични отношения с нашите европейски съседи, основани на свободна търговия и приятелско сътрудничество, каза Джонсън.

За първи път от 30 г. "мир" между торите - евроскептиците одобриха сделката с ЕС

За първи път от 30 г. "мир" между торите - евроскептиците одобриха сделката с ЕС

Групата за европейски изследвания подкрепи сделката

Според него Обединеното кралство, включително и Северна Ирландия, ще спечелят от новите планирани инвестиции в рибарството. Той добави, че по време на прехода Великобритания ще има достъп до допълнителни 130 000 тона риба.

Министър-председателят каза, че споразумението е договорено с "изумителна скорост". Той посочи, че е отнело 8 г. на Уругвай да сключи търговско споразумение, 5 г. ЕС да се договори с Канада и 6 г. с Япония.

Ние направихме това за по-малко от година на фона на пандемия, подчерта Джонсън.

Премиерът каза още, че споразумението в сферата на сигурността осигурява стабилност на службите и полицията.

Борис Джонсън завърши речта си с думите, че поддръжниците на Брекзит никога не са искали пълно скъсване на отношенията с ЕС.

По-рано днес Европейският съюз се подписа под споразумението с Великобритания.

Британските евроскептици подкрепят сделката с Брюксел.