Премиерът на Великобритания Борис Джонсън искаше търговско споразумение с ЕС, с което да спечели одобрението на повечето евроскептици от Консервативната партия и изглежда е успял, пише "Гардиън".

Групата за европейски изследвания (European Research Group), която представлява консерваторите, настояващи за "твърд" Брекзит, публикува анализ на сделката от три страници, който е изготвен от правни експерти. Те одобряват договореностите.

ЕС подписа споразумението с Великобритания

ЕС подписа споразумението с Великобритания

След това текстът отлетя за Лондон със самолет на Кралските ВВС

В заключението евроспектиците пишат, че споразумението защитава суверенитета на Обединеното кралство и напълно спазва международните норми, зачитащи суверенитета на договорилите се страни. Според тях клаузите за лоялната конкуренция отиват по-далеч в сравнение с търговските споразумения, но влиянието им върху практическото упражняване на суверенитета вероятно ще бъде ограничено, ако бъде отговорено от силно правителство. Те отбелязват още, че споразумението не пречи на Великобритания да променя законите.

Позицията им означава, че за първи път от около 30 г. торите не са разделени за Европа, но е важно да се припомни, че от миналата есен Джонсън скъса с 21 проевропейски депутати от Консервативната партия.

По-рано днес Европейският съюз се подписа под споразумението с Великобритания.