Британското правителство официално обяви началото на период на национален траур за кралица Елизабет Втора, съобщава "Ройтерс".

Кабинетът публикува "ръководство за национален траур".

Снимка 586834

Източник: EPA/БГНЕС

Документът съдържа указания за развяването на знамена, информация за пътуванията и други бизнес и обществени услуги и в него се посочва, че траурът ще продължи до края на деня на държавното погребение.

Снимка 586836

Източник: EPA/БГНЕС

Правителството уточни, че през периода на траур не е задължителна отмяната или отлагането на събития и спортни прояви, нито затваряне на местата за забавление, като решението за това остава изцяло по преценка на отделните организации.

Елизабет Втора почина вчера на 96-годишна възраст. Тялото нй ще бъде положено в Уестминстър Хол. Преди това ще има кратка церемония по посрещането на ковчега, а след нея хората ще имат възможност да отдадат почит.

Вероятно ще се проведе така наречената церемония - бдение на принцовете. Тя се състоя през 2002 г. след смъртта на кралицата майка Елизабет - тогава нейните внуци за кратко освободиха охраната, за да могат те да постоят на стража до ковчега. Нещо подобно се случи и след смъртта на крал Джордж V.

Какво следва в първите дни след смъртта на Елизабет Втора

Какво следва в първите дни след смъртта на Елизабет Втора

Ще бъде променен и британският национален химн. "Боже пази кралицата" ("God Save The Queen") ще стане "Боже, пази краля".

Снимка 586835

Източник: EPA/БГНЕС