Великобритания одобри първото лекарство за профилактика срещу COVID-19, съобщиха от компанията AstraZeneca.

Evusheld - комбинация от две моноклонални антитела (тиксагевимаб и цилгавимаб), на AstraZeneca, е първата подобна, лицензирана в Обединеното кралство. Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти е одобрила медикамента.

Лекарството е предназначено за възрастни, които в момента на приема му не са заразени с вируса и е малко вероятно да получат надеждна защита от ваксина срещу COVID-19 - включително тези, за които ваксинацията не е препоръчителна.

Evushold запълва спешна празнина в борбата на Великобритания срещу COVID-19, осигурявайки защита на хората, за които ваксинацията може да не е ефективна и които често са сред най-клинично уязвимите в обществото, заяви директорът на AstraZeneca UK Том Кийт Роуч и изрази надежда лекарството да стане достъпно за пациентите в Обединеното кралство възможно най-скоро.

COVID-19 лекарство с антитела на AstraZeneca предлага 83% защита за шест месеца

COVID-19 лекарство с антитела на AstraZeneca предлага 83% защита за шест месеца

"Истинското предимство" на нейното лекарство е като превантивна мярка

От компанията поясняват, че комбинацията от тиксагевимаб и цилгавимаб, известна досега като AZD7442, е комбинация от две моноклонални антитела, прилагани като отделни последователни интрамускулни инжекции.

Около 500 000 души в Обединеното кралство са имунокомпрометирани и могат да се възползват от това лекарство за предекспозиционна профилактика на COVID-19. Близо 40% от хората с имунокомпрометирани или имуносупресирани състояния имат нисък или неоткриваем имунен отговор след ваксинация, като около 11% не успяват да изградят антитела. Това включва хора с рак на кръвта, тези, които приемат имуносупресивни лекарства след трансплантация на органи или състояния, включително множествена склероза и ревматоиден артрит.

Проведеното проучване показва статистически значимо намаляване на риска от развитие на симптоматичен COVID-19 при пациенти, приели AZD7442 в сравнение с тези, приели плацебо. Установено е, че защитата от вируса продължава поне шест месеца. Антитялото се понася от организма, като е необходимо допълнително проследяване, за да се установи пълната продължителност на защитата, посочват от AstraZeneca.

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Последните проучвания показват, че лекарството е овладяло симптомите, когато се приема като превантивно лечение

В изследването са се включили 5 172 участници (3 441 души са приели AZD7442, а 1 731 - физиологичен разтвор плацебо) и са проследявани средно 83 дни след приложението. Комбинацията от антитела е показала 77% намаление на относителния риск в честотата на симптоматичен COVID-19 и 0,8% намаляване на абсолютния риск в сравнение с плацебо.

По време на лечението не са наблюдавани хоспитализация или смъртни случаи. При участниците, приели плацебо, са регистрирани пет случая на тежък COVID-19 и два смъртни случая, свързани с COVID-19. Нежелани реакции са докладвани при 35% (1,221/3,461) от участниците, получили AZD7442 и 34% (593/1,736), получаващи плацебо, като по-голямата част от тях са леки до умерени по характер. Най-често съобщаваната нежелана реакция е реакция на мястото на инжектиране.

Лекарство на AstraZeneca с успешни резултати за лечение на COVID-19

Лекарство на AstraZeneca с успешни резултати за лечение на COVID-19

Намалява риска от развитие на тежък COVID-19 или смърт с 50%