Митата ще бъдат сведени до 0 на сто при 87% от вноса във Великобритания в случай на Брекзит без сделка, за да се предотврати ценови шок от 9 милиарда британски лири за бизнеса и потребителите, обяви британското правителство, цитирано от "Гардиън".

Но митата ще се прилагат при някои определени стоки, включително телешко месо, агнешко месо, свинско месо, пилешко месо и някои млечни продукти, за да се "подкрепят фермерите и производителите, които исторически са защитени с високи мита на ЕС".

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

Споразумението с Лондон няма да мине през Камарата на общините

Правителството обяви мерките преди поредното гласуване в британския парламент. Тази вечер депутатите ще гласуват предложение дали да се избегне сценарий Брекзит без споразумение след вчерашната загуба на премиера Тереза Мей.

Британският кабинет определи мерките като "скромна либерализация" на митата с цел да се намалят пречките пред бизнеса и да се избегне шоково поскъпване на стоките в магазините.

Обявените стъпки веднага събудиха безпокойство, защото Северна Ирландия се превръща в "контрабанден рай". Митата няма да се прилагат за стоки от Ирландия за Северна Ирландия.

Дъблин предупреди, че налагането на мита върху млечни продукти и телешко месо за Великобритания ще бъде катастрофално за ирландското земеделие.

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

Рискът от Брекзит без споразумение никога не е бил толкова висок

Правителството на Обединеното кралство също така няма да въведе нови проверки или контрол на стоки от Ирландия за Северна Ирландия.

Новите мита ще се прилагат от 23,00 часа на 29 март за 12 месеца в случай излизане от ЕС без споразумение.