Европейският съюз не може да гарантира отлагане на Брекзит, докато не научи мотивите на Великобритания защо желае това, обяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние по време на дебат в Европейския парламент, цитиран от "Гардиън".

Барние подчерта, че няма да се дават допълнителни уверения на Обединеното кралство. Той отбеляза, че днес и утре ще се проведат гласувания в Камарата на общините за Брекзит без сделка и отлагане напускането на ЕС.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит
Обновена

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Поражението за премиера Тереза Мей бе очаквано

Дипломатът изрази надежда, че в крайна сметка Великобритания ще одобри конструктивно предложение.

Сега ЕС се нуждае от отговори, подчерта Мишел Барние и отбеляза, че Лондон трябва да обясни защо иска отлагане на Брекзит, ако отправи подобно предложение.

ЕС не може да гарантира отлагане, докато не получи отговор, категоричен е политикът и допълни, че британското правителство трябва да каже какво иска за бъдещите отношения.

Какъв ще е изборът им, каква позиция ще заемат? Това е въпросът и сега ние се нуждаем от ясен отговор. Това е въпросът, на който трябва да се отговори преди да се вземе решение за възможно отлагане, изтъкна Барние.

Какво следва с Брекзит?

Какво следва с Брекзит?

Депутатите ще гласуват днес и утре

Според него гласуването вчера в Камарата на общините задълбочи и удължи несигурността около Брекзит. Отговорността за решението лежи единствено върху Обединеното кралство, смята той.

По думите му следващата фаза от преговорите за Брекзит за бъдещите търговски отношения ще бъде по-важна от настоящата. Ако Великобритания иска плавен Брекзит, договореното споразумение е единственото възможно, подчерта Мишел Барние.

Главният преговарящ на ЕС смята, че Брюксел не е гъвкав относно предпазния механизъм за Ирландия, тъй като това е въпрос на практичност, да се защити единният пазар.

Ние сме пред критичен момент. Рискът от Брекзит без споразумение никога не е бил толкова висок, алармира Барние и призова да не се подценяват последиците от Брекзит без сделка.

Меркел: Лесно е ЕС да отложи Брекзит до юни

Меркел: Лесно е ЕС да отложи Брекзит до юни

Лидерите на ЕС ще обсъдят условията на евентуално отлагане

Снимка 411912

Източник: ЕПА

Манфред Вебер, лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент, коментира от своя страна, че Брекзит предаде цяло поколение млади европейци. Той повтори думите на Барние, че ЕС не може да отложи Брекзит, ако не разбере Великобритания какво иска. Според него британците трябва да разяснят това на срещата на върха през следващата седмица.

Брекзит беше създаден от популизма, с лесни отговори. Но сега поддръжниците на Брекзит не могат да дадат лесни отговори, убеден е Вебер.

Ги Верхофстат, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, заяви, че ще се противопостави дори и на 24-часово отлагане, ако Лондон не каже какво иска. Той поясни, че не иска дълго отлагане, тъй като Европейските избори ще бъдат "откраднати" от поддръжниците на Брекзит и целия този казус.

Снимка 411913

Източник: ЕПА