Бойни самолети на Кралските ВВС на Великобритания проведоха за втори път въздушни удари в Сирия, откакто британските депутати одобриха военни действия срещу ДАЕШ в близкоизточната страна, съобщава БиБиСи.

За втори път британски изтребители „Торнадо” бомбардираха петролните находища „Омар”. За първи път при операцията в Сирия Великобритания използва два самолета едновременно при ударите.

Военният министър на Обединеното кралство Майкъл Фелън, който e на посещение в британската база в Кипър заради сирийската мисия, обяви, че „миналата нощ е видяна цялата сила на Кралските ВВС”.

Общо четири самолета „Торнадо” бяха мобилизирани при първите въздушни атаки на Великобритания в Сирия в четвъртък. Бомбардирането започна часове след одобрението на депутатите. Ударите са насочени към петролни находища в източната част на Сирия.

По време на визитата в базата Акротири в Кипър Фелън благодари на военния персонал. Той не разкри колко дълго ще продължи операцията, подчертавайки, че „няма да бъде кратка или проста”.

Изправени сме пред нов вид враг, който няма искания, не взема заложници, не иска преговори”, изтъкна министърът.

В четвъртък шест самолета „Тайфун” излетяха за Кипър, за да се присъединят към международната операция срещу ДАЕШ.

Великобритания започна да бомбардира позиции на терористичната организация в Ирак още миналата година.