Великобритания подкрепя Турция при усилията й да бъде приета в Европейския съюз като пълноправен член. Това заявява външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд.

Турция трябва да влезе в Европейския съюз като пълноправен член и да притежава права, каквито имат и другите страни, които участват в тази организация. Нейната интеграция става съществен елемент в отношенията за Евросъюза и Великобритания", казва министър Милибанд на пресконференция в Анкара.

Външният министър на Англия даде съвместна пресконференция с външния министър на Турция Али Бабаджан.
„Ние се надяваме, че преговорният процес ще завърши с прием на Турция в ЕС", добавя Милибанд.

Ние сме признателни на Великобритания за реалистичната политика по отношение на Турция, политика, подкрепяща встъпването в ЕС", отговаря ръководителят на Турското външно министерство, който съвместява и длъжността на преговарящ с ЕС. Али Бабаджан допълва, че Турция ще продължи политиката на реформи, предхождащ процеса на евроинтеграция.

Преговорите за приемането на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. Бяха замразени през декември миналата година по осем от главите от интеграционното досие, съдържащо общо 35. Причина за замразяването беше отказът на Анкара да признае Република Кипър, която е член на ЕС, и да отвори за нея своите морски и въздушни коридори, което е предвидено в плана за евроинтеграция.

В края на март тази година Европейският съюз и Турция започнаха отново преговори, но в главата „Предприятия и промишленост". Тогава представители на Еврокомисията заявиха, че е възможно да се открият отново и други две-три глави.
По оценка на експерти преговорите между ЕС и Турция могат да отнемат 10 - 15 години.