Ще има повече пречки по отношение на достъпа на Великобритания до пазара на ЕС след Брекзит в сравнение с днес.

Това става ясно от публикуваната днес стратегия на британското правителство в Бяла книга, информират ForexLive и "Гардиън". Кабинетът публикува изменен вариант на Бялата книга.

Планира се разграничаване от правилата на ЕС за услугите, което означава по-ниско ниво на достъп след Брекзит. Ще се прекрати свободното движение на хора и пряката юрисдикция на евросъда на Острова. Планира се ново партньорство в областта на сигурността, което предвижда Великобритания да остане в Европол и Евроджъст. Заложено е европейските граждани свободно да пътуват до Острова като туристи и временно по бизнес.

Бизнесът ще може да прехвърли "талантливите си служители" от Великобритания в ЕС или обратното след Брекзит, пише в дългоочакваната стратегия.

В документа, публикуван днес, се казва, че правителството е подготвено да позволи на гражданите на ЕС да пътуват свободно без виза на Острова като туристи и за временна работа, а също така се позволява на студенти от съюза да учат във Великобритания.

Въпреки че в Бялата книга се подчертава, че ще се прекрати свободното движение на хора в края на преходния период през декември 2020 г., в документа пише, че ще е необходимо да се признае "дълбочината на отношенията и тесните контакти между народите на Обединеното кралство и ЕС".

Въпреки че се подчертава ангажиментът за прекратяване на свободното движение, поддръжници на "твърдия" Брекзит са разтревожени, че гражданите на ЕС ще имат преференциален достъп до Великобритания в сравнение с другите страни. Но правителствени източници намекнаха, че теоретично е възможно и с други страни да се сключат подобни споразумения в бъдеще.

Публикуването на документа беше придружено от хаотични сцени в Камарата на общините, след като стана ясно, че депутатите не са се сдобили с документа.

Новият министър за Брекзит Доминик Рааб представи Бялата книга пред парламента.

В документа се отбелязва, че по въпроса за движението на работници след Брекзит "бъдещото икономическо партньорство на Великобритания трябва да предложи реципрочни споразумения, съвместими с прекратяването на свободното движение", включително и мерки, които "поддържат бизнеса да предостави услуги и да премества талантливите си хора".

Бялата книга е описвана като най-важния документ от референдума през юни 2016 г. Именно тя доведе до оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис в началото на седмицата.

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Заради несъгласие с Тереза Мей за Брекзит