Британският външен министър Борис Джонсън подаде оставка, превръщайки се в третия министър за последните 24 часа, който напуска британското правителство, вместо да подкрепи плановете на премиера Тереза Мей за мек Брекзит, съобщават британските медии.

Тереза Мей успя да постигне компромис с дълбоко разделения си кабинет в заседание, продължило цял ден в петък, но след последвали консултации с приятели и съюзници Джонсън е решил, че не може да подкрепи споразумението.

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия

Говорителят на "Даунниг стрийт" 10 посочи: "Този следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Заместникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му. "

След заседанието на британското правителство в резиденцията на Тереза Мей в петък стана ясно, че Джонсън е определил опитите на Тереза Мей да продаде плана си за Брекзит като "излъскване на лайно".

Министърът по Брекзит подаде оставка

Министърът по Брекзит подаде оставка

Ден след като Мей си осигури подкрепа за плана

Неговата оставка идва след оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и втория човек в същото министерство Стив Бейкър.

След като беше едно от най-ярките обществени лица в кампанията за референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз през 2016 г., оставката на Джонсън ще задълбочи чувството за криза около Тереза Мей и ще увеличи шансовете, че тя може да се изправи пред вот на недоверие в парламента, отбелязва "Гардиън". 

Много от поддръжниците на британския премиер смятат, че тя ще спечели евентуален вот на недоверие, но ако загуби, тя ще се изправи пред предизвикателство за лидерството в Консервативната партия, като Джонсън е сред потенциалните кандидати.

Борис Джонсън подаде оставка на фона на разрастващата се политическа криза във връзка със стратегията на Великобритания за Брекзит, коментира БиБиСи и допълва, че оставката е превърнала "неудобна и трудна ситуация за премиера в потенциална пълномащабна криза".

Лондон  предлага зона за свободната търговия с ЕС след Брекзит

Лондон предлага зона за свободната търговия с ЕС след Брекзит

Очаква се отговорът на Брюксел на предложението

БиБиСи цитирът източник, който е разкрил, че или Тереза Мей "изхвърля" плана за Брекзит, подписан по време на заседанието на правителството в петък, или "друг министър ще си замине, след това друг, сетне друг, и друг".

От опозиционната Лейбъристка партия коментираха, че оставката на Борис Джонсън, като допълнение към тази на Дейвид Дейвис, оставя Тереза Мей с "нулева власт".

В писмото на Дейвид Дейвис до Тереза Мей, с което обяснява мотивите за оставката си, той изтъква, че смята, че предложението на Мей за зона за свободна търговия за между Обединеното кралство и ЕС, управлявана от "общи правила", прехвърля "контрол над големи части от нашата икономика към ЕС и със сигурност не връща контрола на нашите закони в какъвто и да е истински смисъл".

Привържениците на твърд Брекзит в британското правителство са били разгневени от, както го е опредилил Стив Бейкър, "детската" пресконференция от страна на "Даунинг стрийт" 10 заради отношението към министрите, защитаващи твърд Брекзит по време на заседанието на правителството в петък.