Великобритания планира да засили способността си да се справи с заплахите, отправени от Русия и Китай в космоса като част от преглед на политиката за външна политика, сигурност и отбрана, заяви министърът на отбраната Бен Уолъс, предаде "Гардиън".

Великобритания иска от Япония алтернатива на Huawei за 5G мрежата си

Великобритания иска от Япония алтернатива на Huawei за 5G мрежата си

След като реши да премахне китайския телекомуникационен гигант от мрежата си до 2027 г.

"Тази седмица ни беше припомнено за заплахата, която Русия представлява за нашата национална сигурност с провокативния тест на оръжеен снаряд от спътник, заплашващ мирното използване на космоса", пише Уолъс в Sunday Telegraph, добавяйки, че Китай също представлява заплаха.

В четвъртък Великобритания заяви, че е загрижена за руски сателитен тест, който включва изстрелването на снаряд с характеристиките на оръжие.

Русия отхвърля като "пропаганда" обвиненията на САЩ и Великобритания за космическото оръжие

Русия отхвърля като "пропаганда" обвиненията на САЩ и Великобритания за космическото оръжие

"Призоваваме нашите американски и британски колеги да проявят професионализъм"

Напрежението между Великобритания и Русия беше високо през последните седмици, тъй като Великобритания натовари руснаците с нови санкции, обвини руските актьори, че се опитват да се намесят в изборите през 2019 г. и заяви, че Москва се е опитала да се включи в изследванията на ваксините.

Русия отхвърли обвиненията от САЩ и Великобритания, че е изпробвала противосателитно оръжие в космоса.

Отделно Великобритания обяви в понеделник, че ще прекрати договора си за екстрадиция с Хонконг при ескалация на спор с Китай за въвеждането на закон за националната сигурност за бившата британска колония.

Премиерът Борис Джонсън нареди китайската компания Huawei да бъде напълно изхвърлена от 5G британската мрежа до края на 2027 година.