Великобритания си осигури достъп до 90 милиона дози потенциални ваксини против коронавирус. Правителството сключи споразумения с биотехнологичните компании BioNTech, Pfizer и Valneva, информира АФП.

Министърът на бизнеса на Обединеното кралство Алок Шарма заяви, че Великобритания ще има достъп до три различни ваксини, които са разработвани на Острова и по света. Шарма поясни, че правителството е пуснало сайт за набиране на доброволци за изпробване на потенциални ваксини.

Откриването на ваксина е наистина глобално начинание и ние правим всичко възможно да осигурим на британското общество достъп до безопасна и ефикасна ваксина против коронавируса възможно най-скоро, подчерта министърът.

Споразуменията предвиждат 30 милиона дози ваксина от BioNTech и германската Pfizer и 60 милиона дози от френската Valneva.

Правителството вече обяви, че ще закупи 100 милиона дози ваксина от Оксфордския университет в партньорство с AstraZeneca.

Великобритания е една от най-пострадалите от пандемията от коронавирус държави в света. На Острова жертвите са над 45 000.

Здравният министър Мат Хенкок заяви, че ефикасна ваксина е "най-добрата ни надежда да победим коронавируса и да върнем живота към нормалност".