Великобритания прекрати ежедневните си сводки за новите смъртни случаи от коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Към този ход се пристъпи, след като правителството нареди да се преразгледат изчисленията на данните заради опасения, че числата може да са били преувеличени.

Според представители на академичните среди начинът, по който здравните власти в страната обработват числата за Англия, създава невярно впечатление за положението там спрямо други съставни страни на Обединеното кралство.

Великобритания не успява да потуши COVID-19 заразата

Великобритания не успява да потуши COVID-19 заразата

Починалите от началото на епидемията са вече 43 414 души

От правителството поясняват, че в момента данните за смъртни случаи включват всички хора, които са дали положителна проба за коронавирус, а впоследствие са починали, без да се отчита колко време е изминало между датата на тестването и датата на смъртта.

Заради твърденията, че липсата на такова отчитане може да изопачи броя на смъртните случаи за денонощие, от правителството обявиха, че временно спират публикуването на този ежедневен показател.

Великобритания е най-засегнатата от коронавируса страна в Европа. Официално са потвърдени над 45 000 смъртни случая. Правителството й обаче твърди, че международните сравнения са подвеждащи, защото различните страни водят по различен начин статистиката си за починали от COVID-19.

Борис Джонсън насочи Великобритания към "местен подход" за контрол на коронавируса

Борис Джонсън насочи Великобритания към "местен подход" за контрол на коронавируса

Новият подход ще се осланя на по-интензивно тестване за коронавирус