Премиерът на Великобритания Борис Джонсън изложи планове за насочване на държавата към "местен подход" в ограничаване разпространението на коронавируса. Той обяви кога хората ще започнат да се връщат по работните места и кога ще бъдат подновени масовите мероприятия, информират ДПА и АФП.

Джонсън призовава британците да се връщат в офисите

Джонсън призовава британците да се връщат в офисите

За работещи от вкъщи служители

Новият подход ще се осланя на по-интензивно тестване за коронавирус при възникване на огнище на локално ниво и ще позволява на английските местни власти да налагат ограничения на отделни фирми, търговски центрове или цели райони, поясни министър-председателят.

"Този местен подход ще разчита на ефективен режим на тестване на място. И ние тук постигнахме сериозен напредък", каза той, като има предвид, че властите извършват по повече от 200 000 теста дневно.

Борис Джонсън поясни, че целта им е да се опитат да се доближат до нормалния ритъм на живот.

Борис Джонсън: Ще проучим как се справяме с COVID-19, но не сега

Борис Джонсън: Ще проучим как се справяме с COVID-19, но не сега

Борбата с пандемията продължавала

Той обеща допълнителни 3 милиарда британски лири помощ за Англия, за да се подготви за евентуална втора вълна тази зима, както и по-голямо финансиране за другите региони.

Министър-председателят съобщи, че феновете могат да се върнат на стадионите през октомври след няколко пробни мероприятия, които ще започнат по-късно този месец.

Британските власти забраниха масовите мероприятия от март като част от мерките за социална дистанция срещу коронавируса.

Джонсън каза, че октомври ще позволят конференции и други бизнес събития.