Супермаркети във Великобритания въвеждат ограничения за количеството олио, което могат да закупуват клиентите, съобщава Би Би Си.

Причината е, че доставките са сериозно нарушени вследствие на войната в Украйна

По-голямата част от слънчогледовото олио в Обединеното кралство идва именно от Украйна и прекъсването на износа доведе до известен недостиг и повишено търсене на алтернативи. Украинската криза доведе и до поскъпване на олиото, като при някои видове то е с над 10% от януари насам.

Големи вериги супермаркети, като "Теско", "Уайтроуз" и "Морисънс", вече въведоха огранчения за продукта. Другите две големи вериги - "Сейнсбъри" и "Асда", засега не са наложили ограничения.

Ограничения при пазаруването на брашно и олио в Гърция

Ограничения при пазаруването на брашно и олио в Гърция

Рекордно поскъпване на стоките от първа необходимост

От Консорциума на британските търговци на дребно уточняват, че ограниченията са само временна мярка с цел да се гарантира, че олио ще има за всички. Ограниченията включват зехтина, слънчогледовото и рапичното олио.

Тревога изразяват и британските производители на храни, които използват като съставка слънчогледово олио в своите продукти.

От Агенцията по стандартите на храните информират клиентите, че някои от продуктите, на чиито етикети пише, че съдържат слънчогледово олио, може да съдържат алтернатива като рапично олио, като целта на производителите е да запазят продукта на пазара.

Русия спира износа на рапица и слънчогледово семе

Русия спира износа на рапица и слънчогледово семе

С цел защита на вътрешния пазар и бизнеса