Русия спира износа на слънчогледово семе и рапица. Това обяви Министерството на земеделието на страната, съобщава TeleTrader.

Забраната за износ ще бъде в сила от утре, 1 април до 31 август.

В същото време слънчогледовото олио ще бъде обект на квота от 1,5 милиона тона, докато квотата за брашно възлиза на 700 000 тона.

В момента на фона на рязкото увеличение на световните цени на слънчогледовото олио и маслодайните семена се наблюдава повишено търсене на руски продукти, отбелязват от ведомството и поясняват, че решението е взето с цел защита на вътрешния пазар и бизнеса.

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Има недостиг и на семена и торове

Глобалната продоволствена криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, ескалира последните дни на фона на решения на ключови страни производителки за забрана на износа, с които се стремят да запазят жизненоважни хранителни доставки в рамките на своите граници.

Конфликтът в Украйна заплашва глобалното производство на зърно, доставката на хранителни масла и износа на торове, кара цените на основните суровини да скочат и води до криза на енергийните пазари.

Световните цени на храните се покачиха до рекордно високо ниво през февруари, като достигнаха годишно увеличение от 20,7%, според агенцията на ООН по храните, докато много котировки продължиха да се покачват през този месец.

Русия и Украйна са основни производители на слънчогледово масло и двете страни представляват почти 80% от световния износ.

Украйна обвини Русия, че целенасочено проваля сеитбата

Украйна обвини Русия, че целенасочено проваля сеитбата

Страната имала запаси за две години