Руската федерация целенасочено се опитва да наруши сеитбената кампания в Украйна, заяви министърът без портфейл от украинското правителство Олег Немчинов, цитиран от УНИАН.

"Посевната кампания ще бъде изключителна, тъй като се провежда не само в контекста на въоръжена агресия, но и на фона на целенасочената политика на Руската федерация за унищожаване на инфраструктурата на селското стопанство, защото за никого не е тайна, че ударите по петролните складове, които Русия нанесе през последните няколко дни, всъщност са удари по сеитбата (Русия казва, че нанася удари по петролните складове, за да възпрепятства доставките на горивото за армията-бел.ред.).Русия иска да не засяваме земеделските земи, които все още имаме в контролираната от нас територия. Искат да предизвикат хуманитарна катастрофа в страните от Север. Африка, Арабския Изток и другите ни традиционни контрагенти, където доставяме зърно, и по този начин да създадем точка на геополитическа конфронтация с условния Запад", каза той и добави, че правителството ще подкрепи родните фермери, така че те все пак да проведат сеитбената кампания.

По-рано беше съобщено, че в Украйна са формирани хранителни запаси за две години.

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Има недостиг и на семена и торове

Износът на пшеница от Украйна и Русия, които съставляват жизненоважна част от световните доставки на храни, е блокиран от Русия, която не разрешава корабите да напуснат черноморските пристанища, заяви тази седмица най-големият германски търговец на селскостопански стоки BayWa, цитиран от Дойче Веле.

Развитието на събитията повдига въпроси колко зърно ще може да произведе Украйна тази година поради конфликта. В същото време Русия обеща да отвърне на западните санкции, които засегнаха тежко нейната икономика.

Предполага се, че ограничаването на износа на пшеница и торове е на първо място в списъка на Москва, което може да има допълнителни последици за световното предлагане на храни и за повишаването на техните цени. По-рано през деня председателят на Държавната дума на Русия предложи износът на зърно да става само срещу рубли в отговор на западните санкции. 

Пшеницата обичайно се сее през есента, като развитието й спира през зимния сезон. Преди кълновете да се върнат към живот през пролетта, обаче, фермерите обикновено разпръскват тор, който увеличава експоненциално добива.

Но украинските фермери, които произведоха рекордна реколта от зърнени култури миналата година, казват, че сега не им достигат торове, както и пестициди и хербициди. И дори да имат достатъчно от тези материали, те нямат достатъчно гориво, за да подкарат селскостопанските машини.

Продоволствена криза заплашва света

Продоволствена криза заплашва света

Все повече страни ограничават износа