Износът на пшеница от Украйна и Русия, които съставляват жизненоважна част от световните доставки на храни, е блокиран от Русия, която не разрешава корабите да напуснат черноморските пристанища, заяви тази седмица най-големият германски търговец на селскостопански стоки BayWa, цитиран от Дойче Веле.

"Никакво (зърно) в момента не се изнася от пристанищата на Украйна - нищо не напуска страната", каза Йорг-Симон Имерц, ръководител на търговията със зърно в BayWa, пред агенция ДПА.

Той добави, че експортната дейност от руска страна е "много ограничена".

Оценката на Имерц беше подкрепена от Панамската морска администрация, която съобщи в сряда, че руският флот пречи на 200-300 кораба да напуснат Черно море - повечето от тях превозват зърно. Други доклади сочат, че около 100 кораба са блокирани.

Нориел Арауз, администраторът на органа, каза, че три кораба под панамски флаг са били подложени на руски обстрел от началото на инвазията в Украйна. Един от корабите е потънал, а на други два са били нанесени щети, като няма пострадали.

Британският вестник Гардиън съобщи, че няколко други кораба са били ударени от началото на инвазията на 24 февруари, включително такива от Бангладеш и Естония, при което е загинал един човек.

Русия мотивира спирането експорта с високия риск от мини, които според нея са били поставени от украинските военноморски сили.

Продоволствената сигурност е застрашена

Развитието на събитията повдига въпроси колко зърно ще може да произведе Украйна тази година поради конфликта. В същото време Русия обеща да отвърне на западните санкции, които засегнаха тежко нейната икономика.

Предполага се, че ограничаването на износа на пшеница и торове е на първо място в списъка на Москва, което може да има допълнителни последици за световното предлагане на храни и за повишаването на техните цени.

Русия произвежда близо 80 милиона метрични тона пшеница годишно и изнася близо 30 милиона тона, докато Украйна изнася около 20 до 25 милиона тона годишно.

Имерц каза, че целият пазар следи износа от Украйна повече от руския, тъй като в момента се смята, че той е по-застрашен.

"Пшеницата беше засята през есента и сега трябва да бъде наторена", каза Имерц. "Церевицата дори още не е засята, а ако не се засее, разбира се, няма да има реколта.

Дни след инвазията украинският президент Владимир Зеленски призова фермерите да започнат сезона на сеитбата както обикновено, където е безопасно да го направят.

Правителството на Украйна умува как да спаси реколтата

Правителството на Украйна умува как да спаси реколтата

Обмисля се план за подкрепа на сеитбената кампания

Междувременно BayWa вярва, че няма причина да се страхуваме от недостиг на пшеница, тъй като в ЕС се произвежда много повече пшеница, отколкото се консумира.

"ЕС изнася около 30 милиона метрични тона пшеница годишно, а Германия също е износител в нормални години", каза Имерц. Но това не се оотнася за всички зърнени култури. "Разчитаме на внос на царевица", добави той.

Световните цени на храните се покачиха до рекордно високо ниво през февруари, като достигнаха годишно увеличение от 20,7%, според агенцията на ООН по храните, докато много котировки продължиха да се покачват през този месец.

Фючърсите за пшеница в Чикаго се покачиха с около 60% досега тази година, заплашвайки да повишат цената на основните хранителни продукти като хляба.

Загубата на два големи износителя на зърно - Украйна и Русия беше усложнена от новините, че състоянието на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, може да е "най-лошото в историята", според министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на отглеждане в засегнатите от суша части на САЩ изглежда ще намалят допълнително доставките.

Сърбия забрани износа на пшеница, царевица, брашно и олио от четвъртък, за да противодейства на увеличението на цените, докато Унгария забрани целия износ на зърно миналата седмица.

България също така обяви, че ще увеличи зърнените си запаси и може да ограничи износа, докато не извърши планираните покупки.

Доставките на зърно от Румъния, основен износител, също се затегнаха, тъй като международните купувачи търсят алтернативи на доставките от Русия или Украйна, въпреки че в момента няма планове за ограничаване на доставките.

Глобалното производство на зърно също може да намалее, тъй като производството на торове, които помагат за повишаване на добивите, е намалено след покачването на цените на природния газ.