Като страна-член на Съвета на Европа, която е ратифицирала Европейската конвенция по правата на човека, Русия трябва да изпълнява решенията на Европейския съд по правата човека - гласи становище на Венецианската комисия.

То е произнесено във връзка с предложените от руския президент Владимир Путин промени в конституцията на страната. Според поправките, Руската федерация може да не изпълнява решенията на Европейския съд по правата човека.

Венецианската комисия изразява загриженост във връзка с предложените промени като цяло - според експертите, те правят конституционния съд на страната по-податлив на политическо влияние, предаде Дойче веле.

Становището идва в отговор на официално запитване от Съвета на Европа, направено на 27 май, след като беше оправено обръщение от 128 руски юристи, политолози, правозащитници.

Те определят поправките като антиконституционен преврат.

Над 190 руски депутати от местната власт: Конституционните промени на Путин са държавен преврат

Над 190 руски депутати от местната власт: Конституционните промени на Путин са държавен преврат

Гражданите да ги отхвърлят...

От Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна популярно като Венецианска комисия, посочват, че страните, подписали конвенцията, не могат да избират дали да изпълняват постановленията на съда в Страсбург.

"С подписването на Европейската конвенция по правата на човека и признаването на юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, тя (Русия - б.р.) пое ангажимент да изпълнява решенията на съда. Следователно не може да избира да изпълнява или да не изпълнява дадено постановление на съда в Страсбург: според чл. 45 от Конвенцията, постановленията на Европейския съд по правата на човека са юридически обвързващи." - подчертават експертите от Венецианската комисия.

В становището се посочва, че ако конституцията на дадена страна има върховенство над Европейската конвенция по правата на човека, това не означава, че може да не изпълнява решенията Европейския съд по правата на човека.