В Русия 192-ма депутати от местните парламенти на 26 региона се обявиха против предложените от президента Владимир Путин промени в конституцията на страната, предаде Дойче веле.

Те подписаха отворено писмо до гражданите, с което ги призовават да не приемат промените в основния закон на страната. Текстът му беше публикуван днес в интернет.

"Промяната в конституцията на Русия, предложена от Владимир Путин и зависими от него хора, има за цел да реши една задача - да осигури пожизнена власт на самия Путин и неговата група. Тази промяна противоречи на на духа и буквата на действащата конституция и се приема по абсолютно неконституционна процедура, в която всяко действие накърнява конституционните основи на държавата и демократичните процедури. По същество е налице опит за държавен преврат." - се казва в писмото.

"От нас, свободните и отговорни граждани, сега зависи бъдещето на Русия. Ние не се страхуваме. Открито заявяваме категоричното си несъгласие с Владимир Путин и отказваме да му дадем доверието си." - подчертават политиците, подписали документа.

Путин: На 1 юли провеждаме референдума за конституционната реформа

Путин: На 1 юли провеждаме референдума за конституционната реформа

Ако поправките бъдат одобрени от руснаците, те позволяват на Путин да остане власт до 2036 г.