Полски официални лица се опитват да докажат пред членове на международен консултативен орган по конституционно право, че последните промени, свързани с Конституционния съд и медиите, са в съответствие с полската конституция и стандартите на ЕС, съобщава АП.

Членове на Венецианската комисия ще проведат редица срещи във Варшава през следващите два дни. Ръководителят на комисията Джани Букичио започна среща с полския президент Анджей Дуда.

Комисията е част от Съвета на Европа. Откритията след проверките, които се очакват през следващите седмици, не са правно обвързващи.

Полското правителство прие нови законодателни промени, които доведоха до протести в страната и безпокойство сред ръководителите на ЕС.

Отношенията между Брюксел и Варшава се влошиха, откакто партия „Право и справедливост”, водена от евроскептика Ярослав Качински, се върна на власт в Полша през октомври 2015 година след 8 години в опозиция. Полският президент Анджей Дуда одобри спорни закони, които позволяват на управляващата партия да назначава ръководителите на обществените медии, а също така да избира съдии в Конституционния съд на Полша.