Отношенията между Венецуела и Парагвай са "напълно замразени". След остри изявления на венецуелския президент Николас Мадуро срещу правителството на Парагвай. Това съобщи в петък министърът на външните работи на Парагвай, Еладио Лоисага.

"Посланик Хара няма да се връща  в Каракас. Нашата позиция остава същата, ако е необходимо, ние ще я втвърдим. Ние не признаваме председателството на Венецуела на МЕРКОСУР и няма да приемем покана за всяка среща" - каза Лоисага.

В началото на август, Парагвай изтегли посланика си във Венецуела за консултации след критики на Мадуро.. Обвиненията произтичат от изявления Maduro критикуват правителството на Парагвай, Аржентина и Бразилия за факта, че те са против въвеждането на временното председателство на МЕРКОСУР до Венецуела.

В края на юли, Уругвай е уведомила всички членове на МЕРКОСУР на края на негово временно председателство на блока. Парагвай, Бразилия и Аржентина се противопостави на автоматичен преход към мандата на Венецуела, която е трябвало да го получите в съответствие с нормативните изисквания.