Заплахата за военна намеса на президента на САЩ Доналд Тръмп във Венецуела е "акт на лудост", коментира министърът на отбраната на страната, съобщава Ройтерс.

Външното министерство на Венецуела се очаква да представи изявление в отговор на коментара на "Тръмп", че "кризата" се разглежда като "възможна военна опция".

Тръмп обмисля евентуална военна операция срещу Венецуела

Тръмп обмисля евентуална военна операция срещу Венецуела

САЩ наложиха санкции срещу Венецуела

Страната е дълбоко в рецесия, съчетана с недостиг на храна и лекарства, а антиправителствените протести са убили повече от 120 души от април.

В отговор на "Тръмп", военният министър на Венецуела, Падрино каза пред държавната телевизия: "Това е акт на лудост, който е акт на върховен екстремизъм, а екстремисткият елит управлява Съединените щати".

"Като войник аз стоя с венецуелските въоръжени сили и с хората. Сигурен съм, че всички ние ще бъдем на първа линия на защита на интересите и суверенитета на тази любима Венецуела", добави той.

Мадуро иска среща с Тръмп

Мадуро иска среща с Тръмп

Ако той толкова се интересува от Венецуела, аз съм тук, казва президентът на Венецуела

Министърът на съобщенията Ернесто Вилегас нарече изказването на Тръмп "безпрецедентна заплаха за националния суверенитет".

Кризата започна с решението за избор на събрание, което има правомощието да пренапише конституцията на Венецуела. Което по думите му е необходимо, за да донесе мир и просперитет на богатата на петрол страна. Критиците казват, че събранието отхвърля всички останали проверки на властта на Мадуро.

Опозицията бойкотира гласуването за събранието, което гарантира, че ще бъде подредено със съюзници на Мадуро.

Белият дом заяви, че Мадуро е поискал телефонен разговор с "Тръмп", което администрацията изглежда отхвърли, като заяви в изявление, че Тръмп с радост ще говори с лидера на Венецуела, след като демокрацията бъде възстановена.

Вчера в интервю за БиБиСи, бившият президент на Бразилия Дилма Русев, упрекна Западът в "безотговорност" за Венецуела. По време на настоящата криза във Венецуела ръководителят на Работническата партия Глеси Хофман каза в речта си през юли, че партията подкрепя администрацията на президента Мадуро "срещу насилствената офанзива на десните".

Дилма Русев упреква Запада в "безотговорност"

Дилма Русев упреква Запада в "безотговорност"

"Те ще създадат това, което направиха в Ирак и Афганистан, тук в Латинска Америка - въоръжен конфликт", казва тя