Венецуелският президент Николас Мадуро отложи старта на Конституционното събрание след твърдения за масови изборни измами, съобщава СкайНюз.

Главният прокурор Луиза Ортега разпореди разследване на "скандалните" твърдения, че изборната активност, която узаконява вота е преувеличена и манипулирана.

Ортега, която е един от най-големите конкуренти на президента Мадуро коментира, че това е "още един елемент от измамния, незаконния и противоконституционен процес".

"Изправени сме пред безпрецедентен сериозен инцидент, който представлява престъпление", допълва тя.

Тези действия идват няколко часа след като британска технологична фирма, която се е заела с гласуването заяви, че данните, предоставени от венецуелското правителство, са били "подправени".

Смятат изборите във Венецуела за манипулирани с 1 милион гласа

Смятат изборите във Венецуела за манипулирани с 1 милион гласа

Европейската комисия обмисля "цяла гама от действия"

Венецуелското правителство отрича всяко неправомерно действие, като отхвърля критиките като "реакция на международния враг".

Избирателната власт на страната също отрече обвиненията в подправяне на гласове като "безотговорно твърдение, основано на прогнози, без да се базира на данните".

Президентът Мадуро заяви, че новото 545-членно събрание ще отложи първото си заседание от четвъртък за петък.

Венецуела твърди, че избирателната активност за изборите е била осем милиона - 40% от избирателите. Опозицията твърди, че активността е по-малко от половината на тези стойности и най-вече това са държавни служители, страхуващи се за работата си.

Конституционното събрание ще има правомощията да пренапише конституцията и се разглежда от противниците на Мадуро, като опит да се контролират държавните институции, които му се противопоставят.