Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил пред новия премиер на Великобритания Борис Джонсън, че страните членки няма да изпълнят исканията му за предоговаряне на споразумението за Брекзит, съобщават АП и други медии.

Юнкер определи съществуващото споразумение като "най-доброто и единственото възможно".

Борис Джонсън обеща да превърне Великобритания в най-великата страна на Земята

Борис Джонсън обеща да превърне Великобритания в най-великата страна на Земята

Днес изглежда е излязъл в открития космос

Джонсън и Юнкер проведоха първия си разговор в четвъртък вечерта, след като новият премиер на Обединеното кралство пое властта от Тереза Мей.

Британският министър-председател се оплаква, че настоящата сделка с ЕС и договореностите за ирландската граница не са достатъчно добри и трябва да бъдат предоговорени.

Кой влиза в новия кабинет на Борис Джонсън?

Кой влиза в новия кабинет на Борис Джонсън?

Днес Борис Джонсън ръководи първото заседание на новия кабинет

Представител на ЕС, запознат с разговора, коментира, че Юнкер е отказал да се правят промени в споразумението от 585 страници, но той е открит Великобритания да добави промени в политическата декларация за бъдещите отношения и да анализират идеите на Лондон, ако са в съответствие със споразумението.

Двамата са разменили телефонните си номера, обяви говорител на Юнкер, цитиран от "Гардиън".

"Блумбърг" отбелязва, че ако нито една от двете страни не отстъпи, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение на 31 октомври. Това би означавало сериозен трафик на пристанищата, недостиг на стоки и продукти от първа необходимост, включително лекарства, затруднения при преводите и вероятно рецесия.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

По-рано вече бившият премиер Тереза Мей се срещна с кралицата, за да подаде оставката си

В Брюксел главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че такава "войнствена" риторика от Борис Джонсън е опит за разбиване единството на ЕС. В бележка до дипломати Барние призовава ЕС да остане единен на фона на заплахите на британския премиер, че Великобритания може да напусне ЕС без сделка.