По време на учението "Запад-2017" на полигона "Лужский" вертолет Ка-52 е изстрелял ракети по зрителите, съобщава градският портал на Екатерининбург 66.ru, цитиран от "Комерсант".

По-късно от руското министерство на отбраната, цитирани от РИА Новости, отрекоха информацията за стрелба, засегнала журналисти.

Според изданието са пострадали двама журналисти. Те имат тежки наранявания. Според източника на портала, инцидентът е станал на 17 или 18 септември.

НАТО: Русия крие истинския брой на участващите в ученията „Запад 2017”

НАТО: Русия крие истинския брой на участващите в ученията „Запад 2017”

Маневрите имитират голяма война...

Източници на "Комерсант", близки до военното министерство, твърдят че е потвърдено за извънредно събитие на полигона и че обстоятелствата ще бъдат изяснени от специална ведомствена комисия.

Представители на Западния военен окръг (ЗВО) потвърждават факта на случаен запуск на ракети, но не уточняват къде е станал инцидента. "В системата за насочване на един от вертолетите е имала погрешна цел. В резултат на попадението на неуправляемата ракета е повреден един от товарните автомобили, където не е имало хора", се казва в съобщението на пресслужбата на Западния военен окръг.

Информацията за тежко ранените журналисти и представители на Западния военен окръг назоваха "преднамерена провокация или нечия персонална глупост".

От Западния военен окръг също заявиха, че има публикувано видео на "случай, станал в друг период, когато екипажът на вертолета на военната авиация в рамките не летно-тактическо учение са отработвали упражнение по поразяване на наземна цел".

Военните заявиха, че инцидентът е станал преди посещението на президента Владимир Путин на учението "Запад-2017". По техни данни няма пострадали.