В социалната мрежа "Туитър" се разпространява видео, което показва момента на изстрелване на ракетата земя-въздух, поразила украинския пътнически самолет край Техеран, пише "Гардиън".

По-рано днес Иран призна, че по погрешка е свалил самолета, тъй като си е помислил, че САЩ водят пълномащабна война срещу Ислямската република. Техеран е помислил самолета за крилата ракета.

Иран си помислил, че е във война със САЩ и приел самолета за крилата ракета

Иран си помислил, че е във война със САЩ и приел самолета за крилата ракета

Хаджизаде каза още, че Иран е бил подготвен за пълномащабна война със САЩ

Украинският президент Владимир Зеленски поиска от Иран да накаже отговорните за инцидента, да изплати компенсации и официално да се извини.

"Ние очакваме Иран да изправи виновните пред съда", написа президентът на Украйна във "Фейсбук" и призова също за връщане на останките.

Надяваме се, че разследването ще се проведе без умишлено забавяне и без възпрепятстване, добави той. Зеленски поиска "пълен достъп" до разследването за 45 украински експерти. Също така поиска официално извинение.

Иран знаел, че е свалил самолета още в петък

Иран знаел, че е свалил самолета още в петък

Той заявил, че информацията трябва да бъде публично огласена

Френският президент Еманюел Макрон разговаря със Зеленски за разследването. Президентите са се съгласили да поискат френски специалисти да разкодират "черните кутии". Макрон отбеляза, че е започната официална процедура за международно разследване и ще посети Киев.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че правителството му очаква "пълно сътрудничество от иранските власти".

Украинските международни авиолинии отрекоха, цитирани от "Ройтерс" че екипажът на самолета има частична вина за трагичния инцидент. От компанията обявиха, че самолетът не е бил предупреден от летището в Техеран за възможна заплаха преди да отлети за Киев. Компанията отрича, че самолетът се е отклонил от нормалния си курс, след като в съобщение на иранските военни се казва, че самолетът е летял в близост до военен обект на Революционната гвардия. Украинските международни авиолинии призоваха иранските власти да поемат пълна отговорност за катастрофата. Според тях иранските власти е трябвало да затворят летището.

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Техеран намекна, че военните са замесени, "неволно"

В продължение на няколко дни Иран отричаше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че инцидентът е в резултат на техническа неизправност.

Всичко 176 пътници на самолета загинаха при катастрофата край Техеран.

По-рано, Канада обяви, че ракета земя-въздух е свалила украинския самолет в Техеран, докато правителството на Украйна съобщи, че проверява информация за отломки от руска ракета Тор-М1.