Полицията в Бразилия издирва повече от 30 мъже, заподозрени в изнасилването на момиче в Рио де Жанейро. Заподозряните дори са си позволили да качат видео в социалните мрежи, съобщава БиБиСи.

Момичето вярва, че е упоено с наркотици, след като е посетило дома на приятелите си в събота. Тя заяви, че се е събудила в друга къща, обградена от мъже.

Издадени са заповеди за арест, включително и за приятеля на изнасиленото момиче.

Нападението провокира стартирането на онлайн кампания срещу наричаната от организаторите „култура на изнасилване” в Бразилия.  

В същото време се разпространяват и противоречиви версии за случилото се, но според думите на момичето тя била отведена в беден район в западната част на града през уикенда.

Пред полицията тя разказала, че се събудила гола и с наранявания в неделя. Няколко дни по-късно тя установила, че някои от заподозрените са качили кадри от нападението в „Туитър”.

Видеото е с продължителност 40 секунди.

През 2014 година са регистрирани 47 636 изнасилвания в страната. Около 35% от случаите на изнасилване са съобщавани. Според Наказателния кодекс на страната изнасилвач е заплашен от 6 до 10 години затвор и специално при изнасилване на непълнолетен  - 8-12 години затвор.

Експерти отбелязват, че много подобни случаи в Бразилия не се съобщават, тъй като жертвите се страхуват от отмъщение или срамуват се.