Дясното коалиционно правителство на Австрия, което категорично се обявява против присъединяването на Турция към ЕС, ще забрани на турски политици да агитират на австрийска територия преди турските избори през юни.

Информацията съобщи канцлерът на Австрия Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Ердоган обяви организирането на предсрочни парламентарни и президентски избори, които ще позволят на страната да се превърне от парламентарна в президентската република след референдума през миналата година.

Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?

Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?

За да е ясна не само датата, но по възможност и резултатите от тях, обяснява Мартин Табаков

Преди референдума турски министри се опитаха да привлекат подкрепата на големите турски общности в държави като Холандия и Германия. Но тези страни наложиха забрана, което разгневи Истанбул. Ердоган сравни действията на Берлин с нацисткия режим.

Ердоган обяви предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни

Ердоган обяви предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни

Необходимо е незабавно да се премине към президентска система

Турското лидерство се опитва да експлоатира турските общности в Европа от много години, каза Курц пред радио ORF. Турските предизборни кампании в Австрия са нежелани и следователно няма да бъдат позволени, обяви той.

Австрийската опозиция не е нещо ново. Предишният канцлер от Социалдемократическата партия също се обяви против допускане на турска агитация. Австрия прокара закон, който позволява на правителството да упражнява по-голям контрол и дори налагане на забрана на външнополитически мероприятия на австрийска територия.

В Австрия живеят няколкостотин хиляди турци или с турски произход.