Владимир Потанин - магнат, близък до Путин, вече е най-богатият човек в Русия. Състоянието му стана рекордно тъкмо след като неговата компания предизвика една от най-тежките екологични катастрофи в Арктика, пише Дойче веле.

През май 2020 неговата фирма причини една от най-тежките екокатастрофи в Арктика, а само няколко месеца по-късно Владимир Потанин стана най-богатият човек в Русия. Богатството на шефа на "Норникел" възлиза на повече от 24 милиарда евро.

Според списание "Форбс", основният акционер в минния гигант "Норилск никел" (Норникел) Владимир Потанин междувременно е най-богатият руснак за всички времена: натрупаното от него богатство възлиза на повече от 30 милиарда долара. По информация в руските медии, никой друг руснак досега не е имал по-голямо състояние. Потанин притежава 35% от собствеността на Норникел.

Отровно производство

Руската компания е най-големият производител на паладий в света и един от най-големите на никел, който се използва широко в производството на електрическите автомобили. Борсовата цена на компанията се повиши значително през последните месеци.

Откакто Потанин е начело на фирмата, тя често е сочена като голям замърсител на околната среда. Норникел изхвърля в атмосферата толкова отрови, че концернът междувременно се смята за най-големия замърсител на въздуха в света, а град Норилск е най-замърсеният град в Русия, посочва n-tv.

По този повод агенция Франс Прес припомня, че през май миналата година от резервоар на дъщерно предприятие на фирмата в района на Норилск изтекоха 21 000 тона дизелово гориво, които замърсиха обширни райони в тази част на Арктика. Съд в Красноярск през февруари тази година осъди Норникел да заплати парично обезщетение в размер на 1,6 милиарда евро.

Природозащитници заявиха, че това е била най-тежката екологична катастрофа, засягала някога района на Арктика. Още преди това Норникел изглежда е изливал в продължение на години силно отровни отпадни води в тундрата. Доротея Верман, експерт на Института за политика на развитие (DIE) заяви навремето по този повод: "Навътре в гората човек се натъква на огромни по размер зловонни локви, които показват, че подобни замърсявания не се случват за първи път".

Топли отношения с Кремъл

През последните месеци Норникел обяви затварянето на две свои топилни в региона на Мурманск. А тези дни компанията на Потанин съобщи, че до края на 2021 година смята да намали с 85% емисиите на серен диоксид в Мурманск. От Норникел твърдят, че са "си извлекли важна поука" от арктическата катастрофа, и че "напълно са преразгледали стратегията си за управление екологичния риск".

Владимир Потанин е близък с президента Путин, но добрите му връзки с Кремъл датират от доста по-рано - още от времето на Борис Елцин. В продължение на две години Потанин дори беше вицепремиер на Русия и отговаряше за финансовата и икономическата политика на страната.