Губернаторът на американския щат Вирджиния се очаква да обяви премахването на паметник на Робърт Лий - най-изтъкнатия генерал от силите на Конфедерацията в Американската гражданска война, съобщава АП.

Паметникът е на историческия булевард Monument Avenue в щатската столица Ричмънд.

Демократът Ралф Нортъм ще даде пресконференция, на която се очаква да обяви, че щатът ще премахне огромната статуя на генерала от Конфедерацията Робърт Лий и мястото на съхранение на паметника. След това Вирджиния ще търси ново място на паметника.

Снимка 482267

Източник: ЕПА

Статуята се превърна във фокусна точка по време на протестите срещу полицейския произвол във Вирджиния и продължаващите демонстрации след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис, който беше убит по време на полицейски арест.

Статуята е издигната през 1890 г. или 25 г. след края на гражданската война. 10 000 души присъстват при откриването й, пише "Вашингтон пост".

От 2015 г. активисти призовават щатите да премахнат свързани с Конфедерацията статуи от правителствена собственост, много от тях възхвалявани като архитекти на расизма в САЩ.