Virgin Orbit на милиардера Ричард Брансън се провали при първото изпитание на нова ракета, носена от Boeing 747 и пусната над Тихия океан до крайбрежието на Южна Калифорния, информира АФП.

Първоначално изпитанието изглеждаше, че се развива добре до пускането на ракетата от лявото крило на самолета, наричан Cosmic Girl.

Снимка 480861

Източник: ЕПА

От Virgin Orbit обявиха, че мисията е прекратена, но Cosmic Girl и екипажът са се завърнали безопасно в базата.

Не се посочва причината какво се е объркало с ракетата, която е била натоварена със сателит за изпитания.

Самолетът излетя от космически център в пустинята Мохаве, северно от Лос Анджелис, и прелетя над Ченъл Айлъндс, където се извърши пускането.

Предполагаше се, че ракетата ще пада няколко секунди преди да се задействат първите две степени и да се насочи към Южния полюс и навлизане в ниска околоземна орбита. Целта на полета е събиране на данни за всяка стъпка от процеса по изстрелване, а не успешно изпращане на сателит в орбита.

Компанията в продължение на пет години разработва 21-метровата ракета LauncherOne. В момента се строят още 6 ракети.

Снимка 480860

Източник: ЕПА

Virgin Orbit атакува пазара за изпращане на сателити с размер от тостер до хладилник. Компанията също планира и дузина мисии с клиенти, включително Космическите сили на САЩ и ВВС на Великобритания. Работи и върху планове за изстрелване на ракети от Великобритания и Япония.