Според руски експерти иранският ядрен реактор в Бушер може да представлява не по-малка опасност от "Чернобил." За това може да допринесат действията на компютърен вирус Stuxnet, съобщава mignews.ru.

Ядрени учени, които помагали на Иран при разработването на атомната електростанция в Бушер, предполагат, че последиците от „работата" на Stuxnet може да доведат до технологична катастрофа, сравнима с аварията в Чернобил през 1986 година.

Учените са изразили сериозна загриженост във връзка с евентуалните щети, които би могъл да предизвика въпросният вирус, който според „широко разпространеното мнение" се проявява благодарение на съвместна американо-израелска кибератака.

Според публикациите руските учени, работили по проекта в Бушер, многократно са предупреждавали Кремъл за възможно развитие на сценария „Чернобил" в случай на твърдо спазване на сроковете, заявени от иранската страна.

Техеран настоява да се придържат към графика и експлоатацията на централата да започне още това лято. От това зависи престижа на страната и тежестта на Иран на международната сцена, смятат иранските лидери.

В началото на януари 2011 година началникът на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи отхвърли предложенията за отсрочка при пускането на реактора, поискана за да се направят допълнителни проверки. „Всички слухове за съществуването на вируса Stuxnet са безпочвени," заяви той.

Междувременно от руската държавна корпорация „Росатом" заявиха, че в информационната система на иранската атомна електроцентрала „Бушер" няма вируси, които да са заплаха за сигурността на централата.

В информационните системи на централата няма никакви вируси, още по-малко в тези, които отговарят за сигурността, тъй като компютърната система е напълно локална и е изолирана от външни източници", съобщи говорителят на „Росатом" Сергей Новиков, цитиран от Интерфакс.

Проектирането на ядрения реактор в Бушер бе започнато от германски учени още през 70-те години на 20 век, но през последните десетилетия изграждането му „не помръдваше."