Разновидността H5N1 на вируса на птичия грип може би мутира и става по-опасен за човека, предупредиха учени от лабораторията Мил Хил в Лондон, цитирани от АФП.

При изследването на два смъртни случая в Турция в следствие на щама H5N1 учените установили различия във формата на вируса.
Те били подобни на различията, наблюдавани при други двама починали носители на H5N1 - единия в Хонконг през 2003, другия във Виетнам през 2005, информира БТА.

Изследванията ни показаха, че вирусът от Хонконг "предпочита" да заразява предимно човешки клетки, а не птичи.
Същите свойства проявява единият от двата изследвани вируса в Турция, заявиха в съвместно комюнике Световната здравна организация и професор Джон Шекел, ръководител на научния колектив от Мил Хил.

Междувременно Световната здравна организация планира в най-скоро време да създаде група от 20 независими експерти по птичия грип, които ще направят преценка дали болестта може да предизвика избухването на грипна пандемия.
Новината бе оповестена по време на конференцията по въпросите на птичия грип, започнала вчера в Токио.

Участващите в конференцията 130 делегати от 22 страни и представители на международни организации и Световната банка обсъждат създаването на прецизен механизъм за предупреждение и превенция на разпространението на вируса на птичия грип, така че да не се стигне до грипна пандемия.
Форумът ще подготви международни инструкции за обявяването на вероятните случаи на предаване на вируса на птичия грип от човек на човек.