Вискотехнологичен робот показан на руски форум се оказва мъж в костюм, а държавна руска телевизия хвали "модерната" технология въпреки снимки, които разкриват актьор в костюма, съобщава "Гардиън".

"Русия-24" хвали "андроида" при отразяване на младежки форум, посветен на роботиката и коментира, че "роботът Борис вече се е научил да танцува и то не е толкова лошо".

Блогъри се усъмняват и на руския уебсайт TJournal изброяват въпроси за работата на робота: "Къде са външните сензори на Борис? Защо роботът прави толкова много "ненужни движения", докато танцува? И защо роботът изглежда така, сякаш човек удобно би влязъл вътре в него?"

По-късно снимки на "робота", публикуван в социалните медии, показаха много видимото деколте на лицето в костюма. Борис се оказва костюм с името "Альоша роботът".

Костюмът за 3 000 паунда е оборудван с дисплей за таблети и микрофони и създава "почти пълната илюзия, че пред вас стои истински робот". Снимка, публикувана от MBKh Media, основана от опонента на Путин Михаил Ходорковски, показва и самият актьор в костюма.

Организаторите на технологичния форум "Пройектория", който се провежда всяка година за "бъдещите интелектуални лидери на Русия", не са се опитвали да представят робота като истински, съобщава сайтът.