Мъжът, извършил убийствата с лък в Норвегия, е настанен в болница за медицинска помощ, съобщава ДПА.

Припомняме, жестокото деяние беше извършено в нощта на сряда срещу четвъртък в град Конгсберг. При нападението петима души загубиха живота си, а двама, сред които полицай извън дежурство, бяха ранени. Впоследствие стана ясно, че нападателят е бил приел исляма и полицията се е притеснявала заради признаци на радикализация. Той е направил самопризнания.

По-рано адвокатът на нападателя заяви, че клиентът му ще бъде подложен на психиатрична експертиза поради съмнения относно здравия му разум. Норвежката полиция също потвърди, че има данни, че 37-годишният датчанин често е търсел медицинска помощ, преди да извърши убийствата.

Полицията третира убийствата с лък и стрели в Норвегия като акт на тероризъм

Полицията третира убийствата с лък и стрели в Норвегия като акт на тероризъм

Петима бяха убити и двама бяха ранени

Разследването по случая продължава.

Досега е установено, че първото съприкосновение на полицейските служители с нападателя е било в супермаркет. По униформените са били изстреляни стрели и те не са успели да стигнат до позиция, от която да могат да отвърнат на огъня. Докато служителите на реда отивали да вземат бронежилетки, нападателят успял да избяга.

След това той прекосил на бегом центъра на града, стреляйки по хора, и влязъл в случайни жилища, където също убил няколко души. Полицията подозира, че и петте жертви са били убити, след като мъжът се е сблъскал с полицията.

Според прокуратурата няма доказателства, че мъжът е планирал престъплението. Няма обаче и индикации за ситуация в магазина, която да е предизвикала бруталното нападение.

Датчанин, приел исляма, извършил убийствата с лък в Норвегия

Датчанин, приел исляма, извършил убийствата с лък в Норвегия

37-годишният мъж проявявал признаци на радикализация