Темата за уважението към жените се наложи като основна в днешния дебат между кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп и неговата съперничка от демократите Хилари Клинтън. 

CNN: Клинтън спечели и втория дебат срещу Тръмп

CNN: Клинтън спечели и втория дебат срещу Тръмп

Силно представяне за Клинтън

Останалите теми бяха Сирия, данъците, здравеопазването, Русия и борбата с ислямския радикализъм.

Майк Пенс: Горд съм да стоя до Тръмп

Майк Пенс: Горд съм да стоя до Тръмп

От Туитър заявиха

Тонът беше зададен от първия въпрос, който директно попита кандидатите дали те са подходящ модел за поведение за сегашната младеж. Хилари Клинтън припомни, че нейната кампания е насочена към традиционните ценности на Америка като уважение към другия и гордост към разнообразието. Тръмп акцентира, че иска да направи „Америка велика отново”, което е основен слоган на кампанията.

Клинтън категоричен победител в дебата с Тръмп според зрителите

Клинтън категоричен победител в дебата с Тръмп според зрителите

В първия телевизионен дебат между двамата

Тръмп не пропусна да припомни и забежките на Бил Клинтън като държавен глава. В отговор Хилари заяви, че нейният съпруг се е извинявал за грешките за разлика от опонента й, който никога не се извинявал за нищо.

Характерно е, че двамата кандидата не се ръкуваха преди дебата. При влизането в залата за дебата „езикът на тялото на Хилари Клинтън показа, че тя не желае да протегне ръка на противника си”.

Тръмп се опита да се измъкне от дебата с обяснението, че винаги е уважавал жените. Хилари Клинтън не му остана длъжна и в хода на дебата заяви, че той не е платил нищо като данъци, които да се използват за отбрана и здравеопазване.

Кандидатът на републиканците атакува, че Хилари говори и нищо не прави. Той повтори, че плаща данъци, но не каза кога ще покаже данъчната си декларация. 

Магнатът в същото време директно призна, че в миналото е загубил близо 1 милиард долара и че е подал документи за банкрут, за да не плаща федерални данъци. Но той се обоснова, че много богати хора в страната се възползват от "дупките" в данъчното законодателство и Клинтън като сенатор от Ню Йорк нищо не е направила. 

Хилари посочи, че от началото на кампанията си не дава напразни обещания. Изпълнявам това, за което съм дала дума като конгресмен или в Държавния департамент, заяви Хилари Клинтън.

Кацнала на лицето на Клинтън муха хит в социалните мрежи

Кацнала на лицето на Клинтън муха хит в социалните мрежи

След втория дебат между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън

На няколко пъти Тръмп повтори, че тя лъже.

Републиканският кандидат заяви, че ако поеме отговорност за законността в САЩ, неговата съперничка Хилари Клинтън ще е в затвора. Тя трябва да се срамува от себе си, защото изтри имейлите, каза Тръмп.

Той я нападна още с думите „тя има невероятна омраза в сърцето си”.

Москва се опитва да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп. Никога в историята на Америка чужда държава, настроена враждебно като Русия, не се е опитвала да повлия на президентския вот,  заяви Хилари Клинтън. Според нея намесата на Москва е в помощ на Тръмп. Милиардерът отрече.

Клинтън обвини Москва, че подкрепя клането в Сирия.

Двамата претенденти се разминаха и за войната в Сирия. Хилари Клинтън заяви, че Русия и Асад трябва да бъдат разследвани за военни престъпления, а Доналд Тръмп се задоволи с констатацията, че Асад и Русия се сражават с Ислямска държава. Според него не трябва да се обръща внимание на Алепо, а на падането на Мосул.

Хилари Клинтън посочи, че няма да праща американски войски в Сирия и ще продължи с досегашната политика на президента Обама.

Тръмп не се съгласи със заместника си Майк Пенс, че САЩ трябва да обмислят военен отговор срещу агресията на Русия в Сирия.

Няколко пъти магнатът шокира Клинтън. Той изтъкна, че капитан Хумаюн Кан (убит в Ирак по време на американската операция - б.р.) е щял да бъде жив, ако Тръмп е бил президент. Тръмп и семейството на Кан влязоха в задочен спор през юли.

В залата за подкрепа на своята съпруга дойде бившия президент Бил Клинтън. Той се поздрави хладно със семейство Тръмп.

Двама известни телевизионни водещи - Марта Радац от Ей Би Си и Андерсън Купър от Си Ен Ен водеха дебата.

Половината от въпросите бяха задавани от модераторите. Останалите питания са от избирателите, които не са решили за кого ще гласуват. Те са подбрани от институт „Галъп“. Няма рекламни паузи, аплодисментите са абсолютно забранени.

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп участваха в дебат в сградата на университета Вашингтон в Сейнт Луис, щата Мисури.

Първият дебат между Тръмп и Клинтън се състоя на 26 септември. Той счупи всички рекорди по телевизионна гледаемост със своите 84 милиона зрители. Третият и последен по закон дебат ще се проведе в Столицата на хазарта - Лас Вегас на 19 октомври.